Sutil

Sutil

Mijn verhaal: van muziek maken tot ‘luisteren’

Mijn naam is Marite Sainz, ik ben in Vitoria-Gasteiz (Spanje) geboren en in 2001 naar Rotterdam geëmigreerd. Ik kwam naar Nederland om viool te studeren, daarna studeerde ik barokviool en – altviool, en Middeleeuwse en Renaissance ensemblezang. Tegenwoordig geef ik viool – en altvioolles en treed ik met diverse ensembles op in Nederland. 

Ik heb altijd het gevoel gehad dat, naast het min of meer perfectioneren van de techniek van welk instrument dan ook, het vermogen om de boodschap van de componist over te brengen varieert van musicus tot musicus. Door middel van subtiele nuances, zoals vibrato, accenten, of legato kun je steeds dichter bij het doel van de componist komen, en daardoor bij het hart van de luisteraar. Wij, musici, zijn ‘kanalen’ tussen deze twee en het is dus belangrijk dat onze versie van het stuk zo loyaal mogelijk wordt naar de compositie. Mijn wens was dan ook om als solist een rechtstreekse boodschapper te zijn tussen componist en toehoorder.

Na vele jaren oefenen en streven naar een solo positie, kwam ik tot de conclusie dat de weg daar naartoe gewoon te lastig was voor mij. Er waren teveel mensen om me heen die eerder begonnen waren met spelen, die betere kansen kregen, die meer fysieke kracht hadden om veel en lang te studeren, maar vooral ook gewoon meer doorzettingsvermogen hadden. Ik besefte dat dát pad niet voor mij was weggelegd. In de loop van mijn carrière heb ik geleerd dat de optie, om als deel van een groep gehoord te worden, ook een ‘kanaal’ kan zijn, al lijkt het misschien minder direct. Ik heb mij deze wijze van muziek maken, het ensemblespel, met steeds groter plezier eigen gemaakt.

Mijn beide zussen, Estefanía Sainz en María Eugenia Sainz, die net als ik begonnen waren als musici, hebben later hun professionele levens met diverse vormen van healingingericht. Ik voelde gedurende vele jaren dat ik ooit hetzelfde zou willen doen. Uiteindelijk kwam ik, geïnspireerd door de emotionele behoeftes van mijn kinderen de Luisterkind-methode tegen. Hiernaast had ik af en toe wat ervaringen met mijn vioolleerlingen met wie ik op een energetisch niveau verbinding maakte, voor of tijdens de les. Ze stuurden me berichten die mij hielpen om tijdens de lessen te ontspannen, om hun beter van dienst te kunnen zijn, en over het algemeen mijn werk beter te kunnen doen.

Door deze ervaringen kwam ik tot het besef dat ik er eindelijk klaar voor was om mijn weg als healerte gaan bewandelen. De beslissing om mijn eerste stappen in die richting te zetten door middel van Luisterkind was toen snel gemaakt.